Rabu, 4 Ogos 2010

Theta dan Solat

Dengan Nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang.

Kajian demi kajian dalam bidang sains telah menghasilkan penemuan demi penemuan yang begitu menakjubkan tentang penciptaan alam ini. Namun kajian ini bukan bertujuan untuk mengesahkan bahawa Al-Quran itu benar, akan tetapi sebagai data sokongan kepada kebenaran Al-Quran. Perintah daripada Allah sememangnya tiada yang merugikan insan. Malah perintah daripada Allah merupakan suatu perintah yang amat menguntungkan makhluk yang namanya manusia ini. Mari kita perhatikan suatu perintah yang sering kita abaikan....

Mengapa solat awal waktu? Apakah kelebihannya?

Apabila azan berkumandang maka frekuensi azan akan tersebar keserata tempat. Frekuensi azan ini akan menjadikan frekuensi sekitar ke tahap theta yang paling rendah (deep theta).

ok.. itu baba azan dan thetanya... kita perhati pulak air.

Air merupakan salah satu makhluk Allah yang mampu untuk menurunkan frekuensi gelombang otak ke alpha dengan cepat. Kerana itu apabila kita berada di dalam keadaan marah, kita diminta untuk mengambil wudhuk agar kita menjadi tenang.

Begitu juga jika anak menangis. Kita boleh sapukan dengan air sambil meminta izin pada Allah dan berkomunikasi dengan air itu sendiri. Air juga makhluk Allah dan kita meminta bantuan air sepertimana kita meminta pada manusia. Ingatlah semua benda di dunia ini adalah makhluk Allah. Milik Allah.

Pun juga jika kita berada di dalam keadaan stress akibat kerja yang banyak atau juga stress kerana study, menghafal Quran dan sebagainya, minumlah air yang banyak( jangan buat time posa ramadhan). Air boleh menenangkan stress.

Mohonlah agar diberi ketenangan daripada Allah kerana Allah adalah pemilik kepada air dan diri kita. Mohonlah juga kepada air atas hubungan sesama makhluk iaitu kita dan air.

Berbalik kepada persoalan pokok, solat awal waktu. Apabila azan dilaungkan maka azan tersebut mampu menurunkan frekuensi persekitaran ke tahap theta yang paling rendah (deep theta). Bila kita mengerjakan solat ketika ini dan ditambah dengan adanya wudhu yang sempurna, maka frekuensi fikiran kita akan mampu turun sampai ke tahap theta ataupun sekurang-kurangnya alpha yang paling bawah (deep alpha). Ketika ini pastinya menjadi mudah untuk mencapai tahap khusyuk.

Deep theta + Alpha = theta atau deep alpha

Frekuensi gelombang otak mempunyai 4 tahap utama iaitu:

1. Sedar (Beta: 15-30Hz)
2. Bawah Sedar (Alpha:9-14Hz)

3. Bawah Sedar (Theta: 4-8Hz)
4. Tidak Sedar (Delta: 1-3Hz)

Frekuensi Otak
Frekuensi ini adalah cetusan elektrokimia yang berlaku di dalam otak apabila kita berfikir. Ia melibatkan neuron otak untuk menghantar signal-signal ketika proses berfikir berlaku. Inilah yang dimaksudkan dengan kadar kegiatan otak iaitu kadar cetusan elektrokimia (signal) dalam masa sesaat yang berlaku di dalam otak. Banyak berfikir, lagi banyak cetusan elektrokimia dan makin laju kadar cetusan per saat (frekuensi).

Jika kita solat di tengah atau di akhir waktu, maka tenaga frekuensi azan ini telah berkurangan dan mungkin sudah habis. Maka agak sukar sedikit untuk mencapai tahap theta tersebut.

Jika kita bersolat di masjid atau surau secara berjemaah, maka lebih kuat frekuensi thetanya kerana dari masjid dan suraulah azan dilaungkan. Sebab itu kita lebih mudah mencapai tahap khusyuk jika bersolat di masjid atau surau di awal waktu. So, adakah saranan Nabi Muhammad SAW supaya kita solat berjemaah di masjid atau di surau suatu yang sia-sia? Maha Besar Allah yang menjadikan sesuatu itu tidak ada sia-sianya.

Akhirnya marilah kita berkomunikasi dengan Allah meminta agar kita sentiasa bersolat di awal waktu. Jika kita malas, atau ada lagi kerja yang ingin dilakukan, maka berkomunikasi dengan Allah dengan memohon keizinan untuk solat lewat waktu.

“Ya Allah, aku ingin buat kerja dahulu ya Allah. Aku ingin siapkan sedikit sahaja lagi kerja ini. Aku minta kebenaran padaMu ya Allah. Izinkan aku solat lewat”.

PERCAYALAH. Pengalaman saya berkomunikasi dengan Allah sedemikian rupa TIDAK akan membawa kepada apa-apa kejayaan. Hati dan jiwa saya serta tubuh saya secara automatik akan bangun dan terus mengambil wudhu untuk mengerjakan solat. Permohonan saya untuk lewat solat sentiasa menemui KEGAGALAN.

Ingat tips tersebut... selamat mencuba...

3 ulasan:

 1. Ustaz,

  tips yang bagus. Lepas ni mintak ustaz bagi tips untuk mudah bangun awal pagi...sebelum subuh.

  BalasPadam
 2. Ustaz,

  Tips yang bagus. Mohon ustaz beri tips mudah bangun sebelum subuh pula.

  BalasPadam
 3. Insya Allah.
  Akan di siarkan sedikit masa nanti...

  BalasPadam

Assalamualaikum Warahmatullah

Senarai Blog Saya

Pengikut