Selasa, 1 Februari 2011

Versi 3 Pelik tapi benar....

Bagi meneruskan kesinambungan tulisan yang telah lalu. Di sini akan disenaraikan lagi beberapa perkara pelik tapi benar yang kita alami sehari-hari. layannn

Perkara pelik yang kesepuluh

Bagi mereka yang bekerja, kita cukup komited dengan kerja. Kita sanggup mengejar rezki Allah tak kira siang membawa ke malam, pagi sampai ke petang, mesti pergi kerja. "Kalau tak miss soru" katanya. Tak kira hujan atau ribut, akan tetap diharungi demi hendak mematuhi peraturan kerja. Ditambah pulak semenjak dua menjak kebelakangan ni punch card semedang merah. Kalau bab rezki kita memang boleh diharap. Bagus la tu, memenuhi tuntutan agama suruh usaha.

Tapi yang peliknya, ke rumah Allah (masjid/surau) tak hujan, tak panas, tak ribut tetap tak pegi (aku la tu). Hampeh sungguh. Kita tak rasa malu ke? Rezki mintak dari Allah, tapi ke masjid malas plus segan. Pulak tu, orang semejid hanya akan berfungsi bila nak buat tahlil kenduri arwah, atau kenduri kawen nak suruh baca doa (biar berkat), atau ada kematian, atau sunatan / cukur jambol. Oh lupa, mintak solat hajat anak nak amik exam.

Tak rasa macam berat sebelah ke? tak rasa pelik ke?

Perkara pelik yang kesebelas.


Yang ini melibatkan jawatan dan mungkin agak pijar telinga dan hati. Namun kita kena berlapang dada kerana ianya telah menjadi budaya yang pelik. Bagi yang bekerja, kita dibayar gaji sesuai mengikut kelayakan masing-masing. Ada yang dapat bayaran ciput, ada yang tak abes makan. Namun keberkatan itu milik Allah.

Apa yang peliknya, bagi kita yang selalu meeting nih kebiasaannya akan 'disediakan' makan. Kalau nak diikut, gaji dah la tak abes makan, asal meeting, ada makan, asal ada makan, meeting le tu. Kita kata "meeting ni memerlukan perahan otak secara optimum untuk mencapai keputusan yang terbaek dikalangan terbaek". Ye baekkk....

Berapa kerat pula dalam ramai-ramai yang meeting itu benar-benar berada dalam bilik meeting? BBM, SMS, tidurrrr..... Ada jugak yang buat meeting dalam meeting. Ada jugak yang sunyi sepi lagak orang wara' dalam bilik meeting, tapi bila diluar dialah jagoan mengkritik segala apa yang boleh dikritik. (ini bab lain).

Abes yang dapat gaji ciput tu bekerja tak memerah otak ke? bukan sekadar otak, malah tenaga serta keringat diperah semata-mata menjalankan solusi hasil meeting kita. Bukankah sepatutnya mereka yang berpendapatan rendah lebih layak dibantu untuk meringankan beban sedia ada? Sepatutnya mereka-mereka yang berada diparas 'mudah miskin' ini yang wajar mendapat 'makan'. Ini kerana, tanpa mereka siapa yang bakal merealisasikan segala perancangan hasil meeting kita?

Menda ni mungkin tak pelik bagi kita, tapi pelik bagi orang lain. Bayangkan jika Rasulullah saw ada bersama kita tika dan saat ini. Oh apa nak jawap. Kita memang pelik.

Perkara pelik yang keduabelas.

Kita (terutama aku yang menulis) sering memikirkan bekalan hidup untuk masa depan, untuk hari tua, untuk kehidupan selepas pencen, untuk anak cucu, untuk itu ini, begitu begini. Maka, kita akan mula menyimpan, mengumpul, menimbun, menyaham, membina rumah-rumah, kilang-kilang, factory-factory, stable lumba kuda (ikut skrip 3 abdul). Kita pun termotivasi untuk bekerja dengan segigih mungkin.

Sebaliknya kita jarang memikirkan tentang bekalan selepas mati. Bekalan untuk kehidupan yang kekal abadi. Iya kekal abadi, selamanya, forever and ever. Kenapa, tak percaya? Malah kita jarang sekali memikirkan tentang 'mati', walhal kita tahu mati itu datangnya tidak berjemput, tanpa warning, secara tiba-tiba tanpa boleh ditangguh samada dipercepat atau diperlambat walau barang sesaat. Ya kita tak tahu. Kita tak pernah termotivasi bila bab ni. sedangkan mengingati kematian itu perkara sunnah disarankan oleh Rasulullah saw.

Sebenarnya, dengan mengingati mati, kita lebih termotivasi untuk lebih gigih bekerja mencari redha Allah instead of mencari rezki-Nya. Dengan mengingati mati, kita juga membangunkan dunia. Tak percaya? Bukankah dunia itu kebun untuk akhirat? Mana mungkin kita menuai sesuatu yang kita tidak tanam dan usahakan terlebih dahulu. Makanya, mereka yang mengingati mati akan berusaha untuk menanam dan mengusahakan kebun dunia dengan sebaik mungkin supaya boleh dituai diakhirat kelak sebelum dia mati.

Bayangkan jika esok kita mati. Bagi yang ada mak ayah, sudahkah berbuat kebajikan kepada mereka? yang ada hutang, sudahkah dilangsaikan? yang ada amanah / janji, sudahkah ditunaikan? Masih berani untuk bersengketa sesama saudara muslim? Yang belum solat, pasti tak sabar menunggu waktu solat seterusnya. Yang belum bersedekah, pastinya akan berlumba-lumba membuat kebajikan. Yang ada ilmu, pastinya tidak sabar-sabar ingin mengingatkan orang lain agar ilmu itu berkembang menjadi ilmu yang bermanfaat yang akhirnya menjadi bekalan yang tidak putus-putus hingga kiamat. Bayangkan jika esok kita mati.

Untuk pengetahuan kita bersama. Sapa yang tak kenal Firaun? Manusia yang mengaku tuhan. Iblis yang dilaknat itu pun tidak mengaku tuhan. Beraninya Firaun salah tempat. Namun di satu sudut, Firaun telah berusaha mengerahkan hamba abdi untuk membina Piramid. dengan binaan yang unik, hanya memerlukan satu tiang untuk menampung keseluruhan binaan. Hebatnya gaya berfikir para arkitek serta engineer tatkala itu. Eh Piramid tu ape? Piramid ialah binaan untuk para Firaun-Firaun bakal bersemayam disitu. Bahasa mudahnya, piramid tu kubur. Wah... Firaun kerah rakyatnya untuk bina kubur? untuk apa? Dah tentu untuk menghadapi kehidupan selepas mati. Kalau tak, takde la ditanam sekali dengan harta-harta, gundik-gundik dan siap bawak bodyguard.

Perasan tak? Firaun bersedia untuk mati. Ya, Firaun membuat persediaan untuk mati walau dengan jalan yang salah. Ya, Firaun juga percaya ada kehidupan selepas mati. Kita, Apa persediaan kita? Kalau tak ingat mati, jangan kutuk Firaun.

Erk... tak rasa pelik ke?

Perkara pelik yang ketigabelas.

Pernah dengar dengan nama pocong, toyol, puaka niang rapik, langsuir, hantu kopek dan tak lupa juga pada hantu kak limah balik rumah? Kita masih boleh bergelak ketawa dengan nama2 di atas jika kita bersama teman2 dan berada di bawah sinaran lampu (terang benderang). Cuba test anda sensorang kat rumah, di tengah malam buta, gelap dan bayangkan nama2 di atas... ada brannn??? Sudah tentu akan menyelinap rasa takut dalam diri. Ini kerana kita sudah di pasak sejak kecil untuk rasa takut kat yang namanya hantu TANPA SEDAR.

Cuba ingat balik, dulu2 (sekarang pon masih jugak) kalau anak tak dengar cakap, mak atau bapak akan cakap "Pegi la situ ada momok" tak pon "Lipas... amik dia ni...." Why nak ditakutkan anak2 dengan benda yang semacam itu, akhirnya si anak nanti membesar dengan ketakutan pada makhluk dan bukan pada khalik.

Soalan, kenapa kita lebih takut makhluk dari takut khalik? Kenapa kita takut hantu lebih dari takut Allah? Kenapa kita nak pasak dalam diri anak2 supaya takut mahkluk lebih dari takut Allah? Kenapa, kenapa dan kenapa? Jangan jadikan anak kita bermain dengan syirik.

Bukan nak menidakkan wujudnya menda2 tuh... namun keyakinan itu yang perlu diperbetul. Takutlah pada Allah, pada azab-Nya, pada kemurkaan-Nya, pada neraka-Nya. Kita salurkan ketakutan kita pada benda yang tak sepatutnya. Kita memang pelik. Anda tak rasa pelik ke?

akan bersambung....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum Warahmatullah

Senarai Blog Saya

Pengikut