Rabu, 1 Ogos 2012

Biasa & Luar Biasa

Aku suka bacaan ini... dan aku ingin kongsi kesukaan itu... Manfaat boleh dapat bila kita usaha untuk dapatkannya. Tak gitu? silalah baca...

Constantinople itu pasti akan dibebaskan. Sebaik-baik pemimpin adalah pemimpin (penawanan)nya dan sebaik-baik tentera adalah tentera (yang menawan)nya”
Hakim, 4.422; Bukhari, Tarikh al-Saghir, 139; I. Hanbal, 4.335
Itulah janji Rasulullah SAW yang disampaikan kepada para sahabat dan seluruh umat.
Saya cuba menyelami bagaimanakah perasaan sahabat semasa mendengar kata-kata Baginda SAW ini.
“Malaysia suatu hari nanti akan menjadi juara Piala Dunia. Piala itu akan dijulang”, kata jurulatih pasukan Malaysia kepada pemain-pemainnya.
“Ishh, betul ke ni. Logik ke?”, rungut seorang pemain.
“Beda’ah je boss kita ni!”, kata seorang lagi pemain. Kampungnya di Perak.
“Hang cakap tengoq la kiri kanan”, keluh seorang lagi jaguh Malaysia yang datang dari Kedah.
Semua orang macam tidak percaya. Malaysia mahu menjulang Piala Dunia? Mahu menjulang piala yang hanya dijulang oleh Perancis, Argentina, Itali dan Brazil? Mampukah Malaysia?
Macam mengarut sahaja bunyinya.
Itu andaian saya untuk menyelami perasaan para sahabat apabila diberitahu oleh Baginda SAW bahawa pada suatu hari nanti kota sehebat Constantinople akan berada di tangan umat Islam.
Siapa umat Islam ketika itu? Sejauh mana kekuatan mereka itu? Bagaimana pula dengan Constantinople? Lebih mustahil dari misi Malaysia mahu menawan Piala Dunia.
Tetapi itulah cara Baginda SAW memotivasikan para sahabat.
KEPERCAYAAN BIASA
Percaya selepas melihat sesuatu, adalah kepercayaan yang biasa. Kepercayaan yang tiada nilai iman. Seperti pandangan biasa seorang pengujikaji di dalam makmal, yang hanya percaya kepada teorinya apabila ujikajinya berhasil.
Malah percaya selepas melihat sesuatu, jika tidak dididik maka boleh jadi seburuk kepercayaan Yahudi yang materialistik:
“Kami tidak akan sekali-kali beriman kepada kamu sehinggalah kamu tunjukkan kepada kami Allah itu secara terang dan nyata” (Al-Baqarah 2 : 55)
KEPERCAYAAN LUAR BIASA
Akan tetapi kepercayaan yang tinggi ialah percaya sebelum melihat, dan kita bekerja untuk melihat apa yang kita percaya.
Apabila sahabat itu beriman al-Siddiq dengan kebenaran Rasulullah SAW, maka soal janji sehebat penaklukan Constantinople tidak sukar untuk dipercayai. Sahabat percaya sebelum melihat, lantas mereka bekerja keras untuk melihat apa yang mereka percaya.
Kita belum pernah melihat Syurga, tetapi kita percaya sebelum melihatnya dan bekerja keras untuk melihat dan memperolehinya.
Kita belum pernah diazab untuk melihat Neraka, tetapi kita percaya sebelum melihatnya dan bekerja keras untuk menghindarkan diri darinya.
Mampukah kita percaya sebelum melihat dan kuatkah kita untuk bekerja bagi melihat apa yang kita percaya?

Sumber: SaifulIslam

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum Warahmatullah

Senarai Blog Saya

Pengikut