Rabu, 28 Julai 2010

Beautiful Eyes

Maha Suci Allah yang menciptakan segala sesuatu dengan penuh kesempurnaan, keindahan
dan keajaiban. Teringat sebuah doa yang diajar Nabi untuk dibacakan apabila mendengar
pujian daripada insan bergelar manusia.

اللهم لا تؤاخذني بما يقولون ، واغفر لي مالا يعلمون واجعلني خيراً مما يظنون

" Ya Allah janganlah kamu mengapa-apakanku kerana apa yang disebut oleh mereka, dan ampunkankan daku berkaitan perkara yang mereka tidak ketahui (dan jadikanlah daku lebih baik dari apa yang mereka sangkakan. "
(Riwayat Abi Syaibah, no 35703, 7/242 ; At-Tarikh Al-Kabir, 2/58)

Bersyukur sungguh kerana Allah mengingatkan manusia untuk mengembalikan segala pujian dan kehormatan yang dikurniakan kepada manusia kembali kepada kuasa yang Maha Pemberi Kurnia iaitu Allah. Pada hakikatnya segala-galanya yang diciptakan adalah milik Allah. Manusia tidak mempunyai daya dan kuasa untuk mencipta dan menguasai sesuatu perkara tanpa izinNya.

Fikirkan bahawa;

" Manusia ni tak hebat langsung. Nak cipta bulu mata sendiri pun tak boleh! "

Bahkan, anggota dan deria pada diri kita sendiri tertakluk kepada kekuasaanNYA.

" Tahukah anda 'beautiful eyes' yang kita miliki sekarang terdiri daripada apa? "

Cuma air, lemak(lipid), gula (glucose), 'receptor' yang diperbuat daripada 'protein' dan saraf yang diperbuat daripada serat. Semua bahan-bahan ini boleh didapati dari dapur rumah masing-masing. Subhanallah. ALLAH MAHA PENCIPTA

" Bagaimana dengan bahan-bahan asas sebegini mampu menghasilkan fungsi yang menakjubkan? "

Daripada bahan yang sama juga mampu menghasilkan 'Beautiful eyes' yang 'bervariasi' warnanya. Terdapat manusia yang bermata biru, coklat, coklat pekat, coklat cair, kelabu, hijau dan lain-lain. Rahsia sebenarnya terletak pada struktur bernama 'iris' yang mempunyai ketebalan melanin yang berbeza. Contohnya, manusia yang mempunyai lapisan melanin yang nipis akan menzahirkan warna mata sebagai biru, iaitu warna 'salur darah vena' yang membawa 'deoxygenated blood' yang terdapat di belakang 'iris'. (Jika tak percaya, boleh tanya doktor mata di klinik kerajaan atau swasta yang terdekat).

Walaupun 'beautiful eyes' kita yang diperbuat dengan bahan asas itu menghasilkan 'kerja' yang menakjubkan (boleh melihat dengan tepat dan jelas), namun kadang-kadang 'beautiful eyes' kita akan memberi gambaran yang salah terhadap sesuatu perspektif. Pada hakikatnya ialah x, mata memberi gambaran y, dan kita pula membuat kesimpulan z.

Cuba perhatikan garisan biru dalam gambar berikut :


Nampak seperti senget bukan? Pada hakikatnya, garisan tersebut lurus!
Kenapa tak percaya?


Terbukti melalui ujian mudah ini bahawa kita sendiri tidak mampu mengawal deria yang ada pada diri kita kerana segala-galanya adalah dibawah kawalan Allah. Sebagai tanda kesyukuran dikurniakan 'beautiful eyes' dan nikmat yang pelbagai maka menjadi tanggungjawab kita untuk menzahirkan kesyukuran kita dengan menggunakan 'beautiful eyes' kita untuk memerhatikan perkara yang 'halal' serta menundukkan pandangan terhadap perkara yang 'haram' sesuai dengan jalan yang diredhaiNya .

Namun kehidupan ini, dihiasi dengan pelbagai 'ilusi optik' yang mengelirukan lagi menyesatkan. Perkara yang jahiliyah dan buruk dilihat cantik dan mempesonakan manakala yang baik dan wangi dijauhi dan ditolak ke tepi. Ini dibuktikan melalui kisah dialog Iblis dengan Allah swt :

Firman Allah yang bermaksud :

“Dan (ingatlah), tatkala Kami berfirman kepada para malaikat: "Sujudlah kamu semua kepada Adam", lalu mereka sujud kecuali iblis. Dia berkata: "Apakah aku akan sujud kepada orang yang Engkau ciptakan dari tanah?" Dia (iblis) berkata: "Terangkanlah kepadaku inikah orangnya yang Engkau muliakan atas diriku? Sesungguhnya jika Engkau memberi tangguh kepadaku sampai hari kiamat, niscaya benar-benar akan aku sesatkan keturunannya, kecuali sebahagian kecil." Tuhan berfirman: "Pergilah, barangsiapa di antara mereka yang mengikuti kamu, maka sesungguhnya neraka Jahannam adalah balasanmu semua, sebagai suatu pembalasan yang cukup. Dan tariklah sesiapa yang kamu sanggup di antara mereka dengan ajakanmu, dan kerahkanlah terhadap mereka pasukan berkuda dan pasukanmu yang berjalan kaki dan bersekutulah dengan mereka pada harta dan anak-anak dan berilah janji kepada mereka. Dan tidak ada yang dijanjikan oleh syaitan kepada mereka melainkan tipuan belaka. Sesungguhnya hamba-hamba-Ku, kamu tidak dapat berkuasa atas mereka. Dan cukuplah Tuhan-mu sebagai Penjaga." (Al: Isra : 62-65)

Sepatutnya, semuanya perlu dilihat melalui kaca mata dan hati yang suci mengikut neraca Ilahi. Moga-moga hidup diberkati dan diredhai. Semoga 'beautiful eyes' kita berkelayakan untuk melihat dengan Penciptanya di syurga nanti.Kredit kepada:
Ilmi Nadhrah Katiman
Diedit semula by me.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum Warahmatullah

Senarai Blog Saya

Pengikut