Isnin, 6 Jun 2011

Indahnya Hidup Bertuhan : Bukan itu ku pinta...

Kita pilih apa yg kita pilih,
Juga apa yang kekasih hati pilih,
Bukan pilih pilihan Yang Maha Memilih.


Langkah kedua setelah kita lakukan istikharah ialah usaha kita terhadap 'jawapan' yang telah diberi. Hal ini juga tidak dapat tidak perlukan kepada petunjuk dan bimbingan dari ALLAH swt. Yakinilah hanya ALLAH sahaja yang Maha Tahu tentang perkara terbaik untuk kita. ALLAH sahaja yang Maha Tahu tentang perkara yang paling sesuai untuk kita.

Namun begitu, diawal mujahadah kita untuk bertanya dan bergantung harap kepada ALLAH ini, akan terdengar bisikan nafsu mengatakan "Kalau macam ni, lambat laaa... asyik nak kena tunggu jawapan dari ALLAH"

Sedarlah wahai insan, sahabat dan kawanku...

Tindakan nafsu itu sebenarnya melekehkan serta mempertikai kekuasaan ALLAH swt. Ketahuilah bahawa ALLAH pasti menjawab. Jawapan yang paling tepat adalah dari ALLAH. ALLAH tidak akan menangguhkan jawapan agar dengan jawapan tersebut kita dapat membuat keputusan dengan betul. ALLAH tidak pernah menzalimi kita. Maha Suci ALLAH dari segala sifat kekurangan.

Masalahnya, kita yang tidak faham dan terlalu lemah untuk memahami. Ilmu kita pun sememangnya teramat terbatas. Kadang kita sendiri yang tidak mahu memahami jawapan yang diberi dan tak tahu dimana letak duduk jawapan tersebut.

Sahabat serta saudaraku,

Manusia dikurniakan akal dan fikiran untuk menilai dan menimbang. Mavelesnya akal dan fikiran yang dijana oleh otak kurniaan ALLAH ini ialah ianya boleh memproses maklumat sebanyak 50Gb sesaat!!! Maka dengan keupayaan sedemikian rupa, akal perlu digunakan untuk merenung serta memikirkan jawapan yang diberikan oleh ALLAH kepada kita. Jika jawapan masih juga belum kelihatan, maknanya permintaan kita belum tiba waktunya untuk dijawap.

Kerap juga terjadi bila kita mula 'memerintah' ALLAH dan meminta agar permintaan kita dilaksanakan dengan SEGERA!!! Kita nyata lupa dan alpa bahawa ALLAH lebih tahu bilakah masa paling sesuai untuk memberikan jawapan. Bagi kita, kita merasakan jika impian kita terlaksana ketika ini maka kita akan bahagia. Tetapi kita tidak dapat menjangka adakah nikmat bahagia itu akan terus membahagiakan di masa hadapan.

Lihat sahaja pemakan makanan tanpa pantang. Pengambilan kadar gula yang tinggi dan ekstrem akan bergelar pesakit diabetik dihujung jalan. Ya, manis dan lazat sekarang tidak semestinya baik untuk masa hadapan. Siapa lebih tahu akan hal ini? Tidak lain dan tidak bukan hanya ALLAH swt.

ALLAH swt tahu dan teramat tahu tatkala DIA tidak mengurniakan impian kita pada waktu tersebut. ALLAH paling tahu samada ianya sesuai atau tidak.

Cuba kita lihat kisah dalam Surah Hijr bermula ayat ke 30 - 42

[36]
Iblis berkata:” Wahai Tuhanku! Jika demikian, berilah tempoh kepadaku hingga ke hari mereka dibangitkan (hari kiamat)”.
[39]
Iblis berkata: ” Wahai Tuhanku! Kerana Engkau telah menjadikan daku sesat, (maka) demi sesungguhnya aku akan memperelokkan segala jenis maksiat kepada Adam dan zuriatnya di dunia ini, dan aku akan menyesatkan mereka semuanya,
[42]
“Sesungguhnya hamba-hambaKu, tidaklah ada bagimu sebarang kuasa untuk menyesatkan mereka, kecuali sesiapa yang menurutmu dari orang-orang yang sesat (dengan pilihannya sendiri).


Lihat dan renung kisah ini... Iblis pun mintak izin dari ALLAH swt. Namun kita? Kita teramat jarang memohon keizinan dari ALLAH sebelum buat sesuatu. Oleh itu, mari kita sama2 berusaha untuk mendahulukan lah ALLAH swt.

Sahabat serta saudaraku,

Usahlah kita mengeluh kerana impian, hajat dan permintaan kita belum dimakbulkan. Percayalah bahawa ALLAH Maha Memakbulkan, namun kerana kelemahan kita, maka kita tidak faham serta terlalu teruja dengan harapan kita. Yakini juga bahawa ALLAH memberi yang terbaik dan paling sesuai untuk kita dari sisi-NYA.

Jangan bersangka buruk pada ALLAH swt hanya kerana hajat kita belum menampakkan hasil. Kita kena akur akan kelemahan kita kerana tidak faham. Kita tidak tahu akan kemungkinan hajat kita bakal merosakkan kita pada masa hadapan. Kita juga jahil akan masa paling sesuai hajat itu ditunaikan. Kita juga tidak tahu adakah hajat kita itu tertulis dalam takdir kita.

Oleh itu, mari kia lazimi membaca doa ini;

Ya ALLAH... pilihkanlah untukku dengan keluasan ilmu-MU dan tentukanlah untukku dengan kehendak-MU. Aku pohon kemurahan-MU yang sangat luas kerana ENGKAUlah yang boleh menentukan sesuatu. ENGKAU Maha Mengetahui apa yang tidak ku ketahui dan ENGKAUlah yang paling tahu berkaitan hal-hal yang ghaib.
Ya ALLAH... Jika sesuatu ini menurut-MU baik bagiku, kehidupan dan kesudahanku, maka pilihlah ia untukku dan mudahkanlah ia bagiku, kemudian berkatilah. Dan seandainya ini menjadi malapetaka bagiku, agamaku, kehidupanku dan kesudahan perkaraku, maka jauhkanlah ia daripadaku sejauh-jauhnya, dan berilah aku kebaikan di mana saja berada dan redhailah aku kerananya.

Maksud lazim ialah baca bila2 masa dimana berada. Hingga jadi satu kebiasaan. Jadikan mainan bibir. Try tengok buat 2 minggu.... Rasai hasilnya.

Seringkali jawapan yang kita terima adalah melalui tabir alam, oleh itu kita seharusnya terlebih dahulu belajar untuk saling mengenal dengan alam sekitar kita. Kita seringkali tidak sedar akan kesombongan diri kita pada makhluk ALLAH yang lain. Tanggapan bahawa kita 'manusia' lebih baik dan mulia dari pokok dan haiwan membuatkan kita lupa bahawa 'mereka' ini tidak pernah putus untuk sentiasa bertasbih dan memuji ALLAH. Manakala kita yang selalu lupa dan lalai ini hanyut dengan keegoan diri. Hubungan yang terbina sesama makhluk itu merupakan jalan untuk kita lebih memahami bahasa alam.....

Next Cinta sesama makhluk....

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Assalamualaikum Warahmatullah

Senarai Blog Saya

Pengikut